تاثیر نوع خواب بر پوسیدگی دندان

اثرات بی خوابی و نحوه خوابیدن بر سلامت دهان و دندان no sleeping

اثرات بی خوابی بر سلامت دهان و دندان

شاید در نگاه اول فکر کنید که اگر کمتر بخوابید، اتفاقات مضر کمتری در محیط دهانتان رخ میدهد و کم خوابی میتواند به سلامت دندان هایتان کمک کند. اما واقعیت عکس این تصور شماست. در طول خواب بدن شما می تواند استراحت کندو خود را ترمیم کند .همچنین خواب برای لثه ها و دندان ها بسیار مهم هستند . یکی از عملکردهای مهم بدن در طول خواب تولید بزاق و رفلاکس بلع هستند. بزاق به حذف غذا و باکتری ها از دندان های شما کمک می کند و رفلاکس بلع با چرخاندن بزاق به اطراف برای تمیز نگه داشتن دهان کمک میکند .اگر خواب کافی نداشته باشید بدن شما نمی تواند عملکردهای حیاتی خود را به طور موثر انجام دهد .طبق تحقیقات اخیر، کم خوابی باعث التهاب لثه ها و در نهایت لق شدن و از دست رفتن دندان ها میشود. کم خوابی سلامت عمومی بدن را به ضعف میکشاند و سلامت دهان با سلامت عمومی بدن تضمین میشود. خواب کافی زمانی بین ۷ تا ۹ ساعت است. اما صرفا دریافت این زمان خواب به معنی خواب خوب نیست. باید بکوشید تا کیفیت خوابتان را بالا ببرید و از این زمان به بهترین شکل استفاده کنید.

خواب کم می تواند منجر به تعدادی از مشکلات سلامت دهان شود، از جمله:

  1. ساییدن یا فشردن دندان ها (بروکسیسم) که می تواند باعث حساسیت دندان و سردرد شود
  2. اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) که می تواند باعث درد و حساسیت در فک پایین شود
  3. خشکی دهان، ناشی از تنفس از طریق دهان، و می تواند منجر به پوسیدگی شود
  4. افزایش خطر ابتلا به بیماری لثه زیرا بدن برای مبارزه با التهاب کمتر مجهز است

برخی از اختلالات خواب، مانند آپنه خواب، که در آن گهگاه تنفس در طول خواب قطع می شود، می تواند مانع از خواب عمیق شما شود. از دست دادن خواب عمیق به طور منظم با احتمال بالاتر ابتلا به رفلاکس اسید، بیماری قلبی و دیابت مرتبط است، همه شرایطی که می توانند به سلامت دهان و دندان شما آسیب بزنند.

چگونه در شب خوب بخوابیم

خواب با کیفیت کافی می تواند به بدن شما کمک کند تا با بیماری مبارزه کند، در حالی که خواب ضعیف با بیماری قلبی، چاقی، رفلاکس اسید معده، بیماری روانی و موارد دیگر مرتبط است. مدت زمانی که می خوابید و به مراحل عمیق و جوان کننده خواب می رسید، کلیدی است. بیشتر بزرگسالان هر شب به هفت تا نه ساعت خواب با کیفیت نیاز دارند. کودکان و نوجوانان به خصوص کودکان زیر ۵ سال نیاز بیشتری دارند.

داشتن یک استراحت خوب شبانه می تواند دشوار باشد. اگر مشکل بی خوابی و کم خوابی دارید ممکن است این موارد برای شما مفید باشد:

  1. در هر زمانی از روز ورزش کنید، زیرا می تواند به شما کمک کند سریعتر بخوابید.
  2. از مصرف کافئین، الکل و وعده های غذایی حجیم در اواخر روز خودداری کنید.
  3. یک برنامه ی خواب منظم داشته باشید.
  4. دمای اتاق را راحت (معمولاً چند درجه خنک تر از روز) در اتاق خود حفظ کنید.
  5. قبل از خواب از نورهای آبی روشن خودداری کنید و از پرده های تیره برای جلوگیری از نور بیرون استفاده کنید.
  6. مطمئن شوید که تشک، بالش و ملحفه راحت هستند.
  7. استفاده از تلویزیون، کامپیوتر، تبلت و گوشی های هوشمند را در اتاق خواب خود متوقف کنید.

پوسیدگی دندان سوغات دردناک تنفس با دهان

اثرات بی خوابی و نحوه خوابیدن بر سلامت دهان و دندان open mouthed

تنفس با دهان باز می تواند باعث مشکلات مهم سلامت دهان شود، از جمله:

  • بیماری لثه
  • ایجاد پلاک دندانی
  • پوسیدگی دندان
  • رشد ضعیف استخوان های صورت و فک در کودکان
  • بوی بد دهان

و حالا اما تنفس از طریق دهان هنگام خواب چه آسیب هایی به دنبال دارد و تا چه حد می تواند سلامت کودک و بزرگسال را خدشه دار کند؟ وجود اختلال وقفه تنفسی در خواب، ایجاد خشکی دهان و پوسیدگی دندان از شایع ترین آسیب هاست. این عادت سبب بهم ریختگی در روند و ظاهر رشد دندان ها و مشکلات دندانی و فک می شود. صورت کودک به مرور فرم کشیده و باریک پیدا می کند که به تغییرات «آدنوئیدی» معروف است یعنی عقب بودن فک و چانه که در دوره نوجوانی و جوانی به شدت می تواند اعتماد بنفس او را تخریب کند. یکی از نخستین سئوالاتی که دندانپزشک کودکان از والدین کودکی که دندان های پوسیده زیاد دارد، می پرسند این است که: فرزندتان با دهان باز می خوابد؟ بله! به همین راحتی یک عادت غیرارادی می تواند هزینه های آنچنانی دندانپزشکی روی دستتان بگذارد و شما را مشتری دائمی دندانپزشکی کند. اما این دو موضوع چطور به هم مرتبط می شوند؟ هنگام شب، فضای اسیدی دهان به طور طبیعی بالا می رود. بزاق دهان این اسید را خنثی می‌ کند. باز بودن دهان هنگام خواب، بزاق مفید دهان را از بین می‌ برد و روند ترشح آن را کاهشی می کند. بنابراین دندان‌ ها در برابر افزایش سطح اسید دهان که می تواند عاملی به شدت فرساینده هم باشد بی دفاع می‌ شوند.

با مقایسه میزان اسیدیته دهان افرادی که هنگان خواب از دهان تنفس می کنند با آنها که از بینی نفس می کشند، مشخص شد پوسیدگی  و سایش دندان در دهان افرادی که از راه دهان تنفس می کنند، بیشتر ایجاد می شود.

در شرایط عادی سطح pH دهان که اندازه اسیدی و یا قلیایی دهان را نشان می دهد، در سطح خنثی ۷٫۷ است . خوابیدن با دهان باز، این سطح خنثی را به یک سطح متوسط اسیدی با PH ۶٫۶ کاهش می دهد.

همچنین در برخی افراد این سطح اسیدی به ۳٫۶ افزایش می یابد که برای فرسایش مینای دندان کافی است و شبیه نوشیدن نوشابه گازدار قبل از خواب است.

تنفس دهان سبب خشک شدن بزاق می شود. جریان بزاق مکانسیم دفاعی مهمی است که از بیش از حد اسیدی شدن محیط  دهان جلوگیری می کند. طبق نتایج مطالعات پیشین ریسک ایجاد سایش دندان در افرادی که دهان خشک دارند نسبت به آنهایی که ترشح مناسب بزاق دارند، بیشتر است.

اسیدیته، سبب از دست رفتن انامل(مینای) دندان طی فرایند اروژن و پوسیدگی دندان می شود. اروژن در اثر تأثیر مستقیم اسید بدون دخالت باکتری ها و میکروبهای موجود در دهان ایجاد می شود. در حالیکه در پوسیدگی دندانی، باکتری ها و میکروبهای موجود در دهان،با استفاده از آنزیم های خود، از مواد موجود در دهان، اسید تولید می کنند.

همچنین با خشک شدن بزاق دهان که پاک کننده دهان و از بین برنده باکتری‌های مضر به شمار می‌رود، تعداد باکتری‌های موجود در دهان زیاد شده و باعث ایجاد بوی بد دهان می‌شوند.