سایش شیمیایی دندان ها

سایش شیمیایی دندان ها سایش سایش شیمیایی دندان ها Untitled 1

سایش شیمیایی دندان ها یکی از عوارض جانبی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. طی این عارضه سطح مینای دندان و در صورت ادامه داشتن سطح عاج دندان توسط تماس مستقیم و مداوم اسید تخریب می گردد. این نوع سایش با از بین رفتن لایه های دندان توسط باکتریها متفاوت می باشد. برای اطلاع بیشتر در این زمینه به بررسی آن از نظر متخصصین بهترین دندانپزشکی شیراز  می پردازیم.

سایش شیمیایی

همانگونه که در بالا اشاره نمودیم، این عارضه با پوسیدگی دندان متفاوت می باشد. سایش شیمیایی دندان ها بر روی تمام سطح دندان تاثیر می گذارد. این تماس اگر مدت زمان زیادی وجود داشته باشد، موجب از بین رفتن لایه های مختلف دندان ها می گردد. در صورت ادامه این تماس، لایه های دیگر دندان هم سابیده می گردد.  با از بین رفتن این لایه ها در ابتدا شاهد حساسیت دندانها می باشید. سپس درد فراوانی را مشاهده می کنید. متاسفانه این روند سایش برگشت ناپذیر می باشد.

نقش حفاظتی بزاق دهان

مهمترین عامل طبیعی که از این عارضه جلوگیری مینماید، بزاق دهان می باشد. به طور کلی بزاق دهان به دلیل خاصیت های منحصر به فردی که دارد، یک سد فوق العاده برای جلوگیری از سایش شیمیایی دندانها می باشد. برخی از مهمترین این موارد عبارتند از:

  • بزاق دهان بارقیق ساختن و شستن عوامل ساینده از این عارضه جلوگیری مینماید.
  • بزاق یك بافر می باشد. در برابر اسیدهای غذایی و اسید معده نقش خنثی کننده اسید دارد.
  • بزاق دهان اشباع از كلسیم و فسفات است. این مواد معدنی در بازسازی دندانها نقش بسزایی دارند.
  • بزاق دندان با ایجاد یک لایه شفاف پروتئینی بر روی سطوح دندانها از برداشته شدن مواد معدنی از مینای دندان و در نتیجه سایش آن جلوگیری می کند.

عوامل ساینده دندان

عوامل مختلفی موجب سایش دندانها می گردد. برخی از مهمترین این عوامل عبارتند از:

  • تماس اسید معده با دندانها. این تماس به شكل استفراغ و یا ریفلاكس معده انجام می گردد.
  • اختلالات روانی – تغذیه‌ای مانند بی‌اشتهایی عصبی و یا بولیمیا. این اختلالات همراه با استفراغ می باشد.
  • تهوع صبحگاهی در خانم‌های باردار  هم از جمله عوامل ساینده دندانها می باشد.
  • مصرف غذاهای اسیدی .
  • ویتامین C موجود در انواع خوراکیها.
  • مصرف داروهای اسیدی.
  • استفاده از مسواك با موهای زبر و سفت .
  • مسواك زدن خشن که موجب آسیب لایه های سطحی دندانها می گردد.

حداقل رساندن سایش دندان‌ها

  • عدم نوشیدن بیش از یك لیوان نوشیدنی اسیدی مانند آب میوه در طی روز

  • مسواک زدن بعد از نوشیدن هر گونه خوراکی اسیدی.
  • استفاده از مسواک های نرم و خمیر دندان فلورایددار.
  • در صورت عدم دسترسی به مسواک زدن بعد از مصرف خوراکیهای اسیدی حداقل ۱۰ ثانیه دهان خود را با آب بشویید.