فواید دندانپزشکی با لیزر

کاربرد لیزر در دندانپزشکی  کاربرد لیزر در دندانپزشکی lasser

لیزر دندانپزشکی تا مدتی پیش تکنولوژی فوق مدرنی به شمار می‌آمد که فقط متخصصین از آن استقبال می‌کردند، اما لیزر امروزه جای خود را در دندانپزشکی باز کرده و به ابزاری متداول تبدیل شده است که عموم پزشکان و متخصصین دندانپزشکی از آن برای بریدن و تراشیدن بافت نرم و سخت استفاده می‌کنند. دندانپزشکی با لیزر این امکان را برای برخی بیماران فراهم می‌آورد تا بدون نیاز به بی‌حسی تحت درمانی جامع قرار بگیرند و به این ترتیب در زمان‌شان صرفه جویی شود و تجربه بهتری از درمان داشته باشند. لیزرهای دندانپزشکی انواع گوناگونی دارد،نوعی از لیزرها هستند که به صورت اختصاصی برای انجام درمان‌های دندانپزشکی(و یا دست کم تسهیل برخی از پروسه‌ها)طراحی و ساخته شده‌اند که کاملاً ایمن و بیخطر هستند و با لیزرهای صنعتی تفاوت دارند . پرتوهای ساطع شده از لیزرهای دندانپزشکی معمولاً طول موج‎‌های متفاوتی با لیزرهای صنعتی دارند و هیچ آسیبی به دندان یا لثه وارد نمی‌کنند.

بر اساس اینکه طول موج لیزر دندانپزشکی در چه محدوده‌ای قرار دارد، ما کلاً دو نوع لیزر داریم که با نام‌های لیزر بافت نرم و لیزر بافت سخت شناخته می‌شوند

کاربرد لیزر برای بافت نرم

۱. تسهیل حرکات ارتودنسی:ارتودنسی دندان یکی از طولانی‌ترین درمان‌های دندانپزشکی است که به طور متوسط ۱.۵ تا ۲ سال به درازا می‌کشد. اما خوشبختانه با کمک کاربرد لیزر در دندانپزشکی، اکنون امکان تسریع حرکات ارتودنسی و در نتیجه کاهش مدت زمان ارتودنسی فراهم شده است. آن دسته از بیمارانی که صبر و تحمل کمی دارند و برای مثال دوست ندارند دستگاه‌های ارتودنسی ثابت برای یک دوره طولانی روی دندان‌های‌شان باشد (و یا در آستانه یک مراسم مهم مثل مراسم عروسی هستند)، می‌توانند برای کاهش زمان درمان خود، ۳ تا ۴ جلسه را نزد متخصص ارتودنسی به جهت انجام درمان ارتودنسی با لیزر بگذرانند.

۲ . درمان “لبخند لثه ای”:در این درمان، دندانپزشک شما از لیزر دندانی پرقدرت برای برداشتن بافت اضافی لثه استفاده می کند. برای برخی از افرادی که دارای لبخند لثه‌ای هستند معمولاً بافت اضافه لثه را با لیزر بر می‌دارند و خط لثه را کمی عقب‌تر می‌برند.

۳ . ژنژیوکتومی: به عمل برداشتن بافت اضافی لثه در اصطلاح دندانپزشکی ژنژیوکتومی، لیفت لثه یا افزایش طول تاج گفته می‌شود. برخی از مراجعان ما (مخصوصاً آن‌هایی که برای درمان ارتودنسی مراجعه می‌کنند)، با تورم بافت لثه مواجه هستند. تورم لثه در آن‌ها به گونه‌ای است که لثه به میزان زیاد و بیش از حدی دندان‌ها را پوشانده است. در این بیماران، معمولاً نصب براکت‌های ارتودنسی به سختی انجام می‌شود. زیرا بافت اضافی لثه، اجازه نصب براکت‌ها در موقعیت مناسب را به ما نمی‌دهد. می‌بایست برای نصب براکت‌ها، بافت اضافی لثه را برداریم تا آن‌ها را به راحتی و در جایگاه مناسب نصب کنیم.

۴ . افزایش طول تاج دندان: قبل از انجام ترمیم های دندانی، مانند روکش یا ایمپلنت، ممکن است که شما نیاز به افزایش طول تاج داشته باشید. در این روش، استخوان زیرین و بافت لثه تغییر شکل می یابد تا ساختار سالم دندان در معرض دید قرار گیرد.

۵ . رفع چین های بافت نرم :پروتزهای نامناسب می توانند منجر به چین های بافت نرم شوند. لیزر یک گزینه بدون بخیه، با حداقل درد برای سازماندهی بی نظمی های بافت نرم می باشد.

۶ . درمان بیماری های لثه:درمان دندانپزشکی با لیزر می تواند به جلوگیری از نیاز به جراحی لثه در آینده کمک کند. به طور خاص، لیزر می تواند پاکت های عمیق پریودنتال را بدون درد استریل کرده و باکتری هایی که باعث بیماری لثه می شوند را از بین ببرد. لیزر دندان همچنین هرگونه التهاب لثه مرتبط با التهاب لثه یا بیماری پریودنتال را از بین می برد.

۷ . درمان فرنولوم: فرآیند برداشتن فرنوم در اصطلاحِ دندانپزشکی، فرنکتومی گفته می شود. و امروزه به جای تیغ جراحی از لیزر جهت فرنکتومی استفاده می‌کنند. فرنوم‌ها گاهی اوقات بنا به هر دلیلی بزرگتر و حجیم‌تر از حالت طبیعی هستند و ممکن است مشکلاتی ایجاد کنند. مثلا اگر فرنوم لب بالا یا پایین بزرگتر از حالت معمول باشد، می‌تواند باعث ایجاد دیاستم یا فاصله بین دو دندان جلویی شود. برای کمک به بستن این فاصله باید ابتدا با کمک لیزر یا تیغ جراحی فرنوم اضافی برداشته شود.

۸ . بلیچینگ دندان:اگر دندان‌هایتان دچار تغییر رنگ شده به طوری که با مسواک زدن و استفاده از خمیر دندان‌های سفید کننده همچنان رنگ‌شان برنمی‌گردد، باید بلیچینگ دندان در دندانپزشکی در شیراز را امتحان کنید.آفیس بلیچینگ با لیزر (یا سفید کردن دندان‌ها در مطب دندانپزشکی)، فرآیندی است که طی آن از ترکیبات شیمیاییِ سفید کننده برای سفید کردن دندان‌ها استفاده می‌شود.

۹ . از بین بردن ضایعات بافت نرم:آفت دهان شایع‌ترین ضایعه بافت نرم در داخل دهان است. اگر به ندرت آفت دهان میزنید نیازی به هیچ درمانی ندارید. اما اگر جزء افرادی هستید که به کررات و به صورت مزمن آفت‌های بزرگ و بدشکل می‌زنید می‌توانید با کمک کابرد لیزر در دندانپزشکی در شیراز، آفت‌ها را مدیریت و تا حدی درمان کنید. به این شکل که با کمک پرتوهای کم توان لیزر بافت نرم آن‌ها را بردارید.

۱۰. تسهیل ترمیم کلاس (V)دندان: پوسیدگی‌هایی که در بخش طوق یا گردن دندان هستند پوسیدگی‌های کلاس (V) یا ۵ هستند و معمولا ترمیم آن‌ها کمی چالش برانگیزتر از پوسیدگی‌های دیگر است. یکی از کاربردهای لیزر در دندانپزشکی کمک به تسهیل فرآیند ترمیم پوسیدگی‌های کلاس V است. به این شکل که دندانپزشک بخشی از بافت لثه که روی پوسیدگی کلاس ۵ را گرفته برش می‌دهد تا دید و فضای بیشتر و بهتری برای دندانپزشک جهت ترمیم دندان آسیب دیده و پوسیده ایجاد شود

۱۱. اکسپوز یا نمایان کردند دندان نهفته و نیمه نهفته: گاهاً بیمارانی هستند که دندان نهفته یا نیمه نهفته دارند. این دندان‌ها به دلیل کمبود فضا (ناشی از عدم رشد کافی فک) و یا ازدحام سایر دندان نمی‌توانند از لثه بیرون بیایند. طی درمان ارتودنسی، ما مجبور می‌شویم که این دندان‌ها را بیرون بیاوریم. پس از در آوردن، ما یا این دندان‌ها را درگیر نیروهای ارتودنسی و سپس با دندان‌های دیگر منظم می‌کنیم و یا اینکه به طور کامل آن‌ها را از دهان بیرون می‌کشیم.

کاربرد لیزر برای بافت سخت

۱ .کمک به تشخیص دقیق و به موقع مشکلات دهان و دندان:به لطف پیشرفت تکنولوژی‌های جدید، اسکنرهای لیزری خاصی طراحی و ساخته شده که تصاویر سه بعدی با کیفیت بسیار بالایی تولید می‌کنند. این اسکنرها قادرند نمای مفصلی از ساختار جمجمه را در مراحل مختلف رشد و نمو انسان به دندانپزشکان و متخصصان پزشکی نشان دهند. همچنین لیزر دندان، قادر است مشکلات مختلف دندانی شامل پوسیدگی دندان‌ها را از طریق تغییرات نوری و تغییرات سطح دندانی تشخیص داده و به درمان به موقع آن‌ها کمک کند.

۲ . درمان پوسیدگی دندان: برخی از لیزرها می توانند پوسیدگی (حفره) دندان را زود تشخیص دهند. آنها همچنین می توانند باکتری های عامل پوسیدگی را از بین برده و حفره های دندان را بدون استفاده از روش های سنتی از بین ببرند.

۳ .درمان حساسیت: حساسیت دندان‌ها زمانی رخ می‌دهد که لایه محافظ دندان (مینا) دچار تحلیل و فرسایش شود. یکی از کاربردهای لیزر در دندانپزشکی، کمک به کاهش حساسیت و دردهای دندانی به دنبال تحلیل مینای دندان است. برای کاهش یا التیام این حساسیت معمولا از (لیزر دندان اربیوم) استفاده می‌شود.

۴ . درمان ریشه:دندانپزشک از لیزر برای دسترسی به کانال ریشه، برداشتن بافت عفونی، تمیز کردن، استریل کردن و شکل دادن به کانال و سپس پر کردن آن بهره می گیرد.

فواید و مزایای دندانپزشکی با لیزر چیست؟

  • تمامی فرآیندهای دندانپزشکی با لیزر با حداقل تهاجم انجام می‌شود.
  • برخلاف روش‌های مرسوم دندانپزشکی، پرتوهای لیزری که در فرآیندهای دندانپزشکی استفاده می‌شود هیچ آسیبی به دندان، لثه و سایر بافت‌های داخل دهان نمی‌رسانند.
  • در این روش هیچ گونه خونریزی و آثاری از بخیه وجود ندارد.
  • ناحیه جراحی کاملا استریل بوده و معمولا احتیاجی به مصرف آنتی بیوتیک ندارند.
  • زمان بهبود پس از استفاده از لیزر در دندانپزشکی بسیار کوتاه‌تر خواهد شد.
  • تورم، ناراحتی و درد کمتری در درمان‌های لیزر وجود دارد.
  • لیزر میزان ابتلاء به عفونت دندان و لثه را به شدت کاهش می‌دهد.
  • در این روش شانس بیشتری به ترمیم بافت‌های دهان داده می‌شود.
  • به طور کلی کاربرد لیزر در دندانپزشکی برای افرادی که ترس و اضطراب دندانپزشکی دارند موجب آرامش و درمان بهتر آن‌ها می‌شود.
  • در موارد استفاده شده از لیزرهای اربیوم در دنداپزشکی جهت تراش دندانها و بافت استخوانی احتیاجی به بی حسی موضعی و استفاده از دریل نمی باشد .همینطور اسکار بعد از جراحی در این روش کمتر است.

معایب استفاده از لیزرهای دندانپزشکی

لیزرها نسبت به تیغ جراحی و همینطور فرزها گرانتر هستند و احتیاج به مراقبت بسیار زیاد موقع استفاده دارند. کوچکترین بی احتیاطی باعث خطر برای بیمار، دستیار یا آسیب به چشم خود بیمار می شود. بنابراین حتما بایستی عینک مخصوص لیزر برای پزشک و بیمار و دستیار دندانپزشک استفاده شود. لیزرها برای پرکردن حفرات مابین دنداها قابلیت استفاده ندارند و برای پرکردگی‌های آمالگام و برداشت آمالگامهای قدیمی کاربرد ندارند.

هزینه لیزر دندانپزشکی

هزینه لیزر دندانپزشکی، با توجه به نوع و کاربردی که دارد متفاوت می باشد. به طور کلی، هزینه لیزر در دندانپزشکی نسبت به درمان های سنتی بالاتر است. در این میان، هزینه شارژ لیزر نیز به درمان اضافه می شود.