تاثیرات تغذیه بر پوسیدگی دندان کودکان

دندانپزشکی آرسته در شیراز تغذیه مناسب کودک تاثیرات تغذیه بر پوسیدگی دندان کودکان 51

بهتر است بدانید که شکل و فرم ماده غذایى و پایدارى آن نقش مهمى در میزان پوسیدگى و کاهش PH دندان دارد. شکل و فرم ماده غذایى مشخص کننده مدت زمان تماس آن در دهان با دندان ها است که تاثیرگذار بر مدت کاهش PH یا روند تولید اسید است. مایعات به سرعت از دهان شسته مى شوند و قابلیت چسبندگى کمترى دارند، اما مواد غذایى جامد مانند : چیپس، شیرینى ها و دانه هاى خوشبو کننده دهان که حاوى قند هستند موجب افزایش زمان تماس دهان با قند مى شود.

توجه داشته باشید که قوام ماده غذایى بر چسبندگى آن موثر است. مواد جویدنى مانند آدامس اگر چه حاوى میزان قند بالایى است ولى تحریک تولید بزاق، چسبندگى کم نسبت به مواد جامد یا غذا هاى چسبنده مثل اسنک ها و کراکرها و … که ساکاروز کمى دارند، از ضرر کمترى برخوردارند. مواد غذایى حاوى درصد فیبر بالا به علت اینکه کربوهیدرات تخمیر شونده کمى دارند نیز متوقف کننده پوسیدگى هستند مانند پاپ کورن (ذرت بوداده) و سبزیجات خام.

آشامیدنی ها و تعداد وعده های غذایی با تاثیر بر روی میکروب های موجود در دهان، نقش مهمی را در تکامل دندان، لثه، و ساختار استخوانی محیط دهان و همچنین پیشگیری از انواع بیماری های دهان و دندان را دارند که عمدتاً این تاثیرات به شکل سیستمیک است.

یه باد داشته باشید که بیماری های دهان و دندان عمدتاً در پی پوسیدگی دندان ها ایجاد می شود. فقدان یک یا چند دندان و یا بی دندانی کامل در سنین بالای ۶۵ سال رایج است که این مشکل تاثیر بسزایی در تغذیه  این دسته از افراد دارد و علاوه بر آن باعث اختلال در رشد، تکامل، و ساختار حفره دهانی می شود

  • تاثیرات تغذیه بر تکامل دندان ها :

تکامل دندان های شیری در ماه دوم و سوم جنینی آغاز می شود و معدنی شدن آن ها از ماه چهارم جنینی تا دهه  اول زندگی فرد ادامه دارد. مواد غذایی که جنین از بدن مادر دریافت می نماید، نقش موثری در تشکیل و تکامل ساختار دندان ها در مرحله قبل از رویش آن ها دارد.

نکات مهم در تغذیه کودکان :

  •  استفاده از شیشه شیر را پس از یکسالگی قطع کنید.
  • از اضافه نمودن قند به محتویات شیشه شیر خودداری کنید.
  •  از دادن شیر به کودکان در هنگام خواب تا حد امکان خودداری کنید.
  • از مصرف مواد شیرین در بین وعده های غذائی کودک جلوگیری کنید.
  • برای سالم ماندن دندانها حداقل هر ۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه نمائید.
  • برای جلوگیری از پوسیدگی دندان تا آنجا که ممکن است از مصرف مواد قندی خودداری کنید .